Det er let at besøge de andre Balkanlande, når man har vores hus i Podaca som udgangspunkt. Her neden under billedet ser man et par huse i Mostar i Bosnien-Hercegovina, hvoraf det ene endnu ikke er genopbygget efter krigen, der sluttede i 1995.

I 2012 besøgte vi Bosnien, Montenegro og Kosovo, og Serbien og Albanien er også inden for nær rækkevidde.

Balkanhalvøen omfatter følgende lande: Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Serbien, Kosovo, Albanien, Makedonien, Bulgarien, Grækenland eksklusive øerne samt den europæiske del af Tyrkiet.

Slovenien, som var en del af det tidligere Jugoslavien, samt Ungarn og Rumænien regnes ofte også med til Balkan.

Kroatien er en del af det tidligere Jugoslavien. De andre dele er Bosnien, Serbien, Slovenien, Makedonien, Montenegro og Kosovo samt Sprska Republika.

Podaca ligger i Dalmatien, som omfatter kyststrækningen fra Split forbi Makarska til Dubrovnik samt de tilhørende øer.

Dalmatien var romersk provins omkring vores tidsregning, og Kejser Diocletian blev født her. Han var kejser i Rom 284-305.

Da det romerske rige brød sammen, blev området belejret af goterne, men fra 1000 til 1797 hørte området under Venedig og herefter under Østrig-Ungarn. Kroatien blev herefter i 1918 en del af et Kongeriget af Serbere, Kroater og Slovenere, Efter et kort italiensk intermezzo og selvstændighed fra 1941 som uafhængig stat i krigen blev Dalmatien jugoslavisk i 1945, da 2. verdenskrig sluttede.

Under den jugoslaviske krig i 1991-95 kæmpede Kroatien forsin uafhængighed af Jugoslavien mod serbiske militser og bosniakker. Senere fra 1994 blev kroaterne allierede med bosnierne.

Kroatien blev erklæret selvstændig den 25. juni 1991. Landet blev medlem af NATO i 2009 og EU i 2013.

Landet ventes snart at slutte sig til Schengen og at skifte kunaen ud med euroen, når dette er muligt.